6 nasvetov za odstranjevanje trdovratnih madežev
null
Ste vedeli, da povprečni državljan EU letno zavrže hrano v vrednosti do 325 €?
Hrana se kvari zaradi razvoja bakterij, ki se pridno razmnožujejo ob prisotnosti kisika, primerne temperature in svetlobe. Z vakumiranjem živil pred shranjevanjem hladilniku te tri faktorje odstranite in tako podaljšate obstojnost živil do 4-krat. https://www.youtube.com/watch?v=cyFyHome9aQ
Za kratkoročno shranjevanje živil priporočamo vakumske posode Status, ki so narejene iz visokokakovostnih materialov in oblikovane za zlaganje ene na drugo, s čimer pametno izkoristite dragoceni prostor v kuhinji in hladilniku. Pravokotne, kvadratne in okrogle posode so iz materiala Tritan, ki je brez BPA ter ne prevzema barv in arom živil. Ostanke kosila in ostala živila, ki jim želite podaljšati obstojnost, shranite v primerno veliko posodo, zaprite s pokrovom in z ročno vakumsko črpalko ali vakumskim aparatom Status izsesajte zrak iz posode. Hrana je zdaj vakumsko shranjena in bo v hladilniku počakala nekaj dni – (za več informacij poglejte tabelo). Hkrati se bodo tudi vitamini, minerali in arome živil bolje ohranili. Samo pomislite, koliko denarja lahko prihranite z vakumiranjem živil pred shranjevanjem.
Vrsta živila | Shranjevanje brez vakumiranja | Vakumsko shranjevanje |
Kuhana hrana | 2 dni | 10 dni |
Sveže meso | 2 dni | 6 dni |
Kuhano meso | 4 – 5 dni | 8 – 10 dni |
Sveže ribe | 2 dni | 4 – 5 dni |
Trdi siri | 10 – 12 dni | 25 – 35 dni |
Sveža zelenjava | 5 dni | 18 – 20 dni |
Sveže sadje | 3 – 7 dni | 8 – 20 dni |
Sladice | 5 dni | 10 – 15 dni |
Za dolgoročno shranjevanje svežega mesa, sadja in zelenjave za ozimnico in suhomesnih izdelkov pa priporočamo shranjevanje v vrečkah za vakumiranje živil s pomočjo aparatov za vakumiranje. Za razliko od navadnih PVC vrečk, so Statusove vrečke za vakumiranje veliko debelejše (namesto 30 μm kar 130 μm), narebrene in narejene iz posebne kombinacije materialov poliamid in polietilen, ki poskrbita za neprepustnost in dober var. Navadne vrečke ne zaščitijo živil pred zunanjimi vplivi, saj so porozne. Najbrž ste že opazili, da v zamrzovalniku pride do t. i. ožiga živil, in da sadje in zelenjava po zamrznitvi zbledita ter izgubita aromo in okus. S shranjevanjem v neprepustnih Statusovih vakumskih vrečkah ohranite arome in preprečite oksidacijo živil, kar podaljša njihovo svežino in obstojnost tudi do 4-krat.
*Po podatkih agencije FUSIONS (Estimates of European Food Waste Levels), ki je marca 2016 naredila analizo količine zavržene hrane v EU. Dostopno prek http://www.eu-fusions.org.
Dobro je vedeti!
- Kupite večja, cenejša pakiranja živil ali živila, ki so v akciji, in jim s shranjevanjem v vakuumu podaljšajte obstojnost in svežino.
- Jedi skuhajte čez vikend oziroma, ko imate čas, in jih po porcijah shranite v vakuumske posode v hladilnik ali zamrzovalnik. Tako boste ob delovnih dneh svoji družini na hitro postregli domač obrok.
- Obroke shranjene po porcijah lahko vzamete tudi v službo ali jih pripravite otrokom za v šolo. Zdaj boste končno lahko prepričani, da vaš otrok je zdravo in polnovredno malico tudi, ko ne sedi za vašo mizo.
- Mehka in mokra živila pred vakuumiranjem v vrečkah na kratko (5 – 10 min) zamrznite in s tem preprečite, da bi se mehka živila (na primer maline, jagode) pri vakuumiranju zmečkala, pri mokrih (sveže meso) pa preprečite, da bi aparat posesal tekočino, kar prepreči njegovo optimalno delovanje.
Več na Meganakupek.si
Veliko zanimivosti lahko odkrijete tudi na Nakupek.si
Še nimate računa?
Ustvari račun