6 nasvetov za odstranjevanje trdovratnih madežev
null
Vam že diši po žaru? Zavihajmo rokave in se pripravimo na novo sezono žarov in okusnih mesnih in zelenjavnih jedi, ki bodo popestrile piknike, pa tudi vsakdan na domačem vrtu ali balkonu. Najprej pa se morate seveda odločiti, kakšen žar želite imeti: plinski žar, žar na oglje ali električni žar?
Električni žar je priporočljiv predvsem takrat, kadar sta v vašem okolju peka na oglje ali plin nezaželena.
Izbira žara na oglje ali plinskega žara pa je odvisna od večih stvari. Na kratko:
Plinski žar lahko preprosto prižgete vsako popoldne, ko se vrnete iz obveznosti, narežete meso ali zelenjavo in že nekaj minut kasneje je vaš obrok lahko na krožniku. Žar se namreč zelo hitro segreje, medtem ko lahko pri žarih na oglje preteče tudi do 40 minut, preden je ta pripravljen za peko. Sicer so cene žarov na plin malce višje, vendar se to kmalu izravna, saj za peko ne potrebujete briketov ali oglja, kot pri uporabi žarov na oglje.
Pred nakupom razmislite še, kako boste žar uporabljali – če ga boste uporabljali samo doma in ga ne boste veliko premikali, potem lahko vzamete večji žar. Ti imajo pogosto tudi kolesca, ki omogočajo lažje premikanje. Če nameravate svoj žar jemati s seboj na izlete v naravo, pa je bolje vzeti manjši, prenosni žar.
Pomembno je razmisliti tudi o velikosti plošče in si poskusiti predstavljati, ali boste nanjo zlahka spravili vse, kar želite pripraviti. Za družinsko kosilo bo primeren plinski žar z enim ali dvema gorilnikoma.
Za gorivo je primeren suh les ali vnaprej pripravljeni briketi za žar in oglje. Priprava oglja zahteva kar nekaj časa, a ko bo temperatura na žaru enkrat prava, se bo meso zapeklo hitro.
Ogenj lahko pomagamo razplamteti tako, da vanj pihamo in mahamo s kakšnim pokrovom ali kosom lepenke. Niste prepričani, da bo šlo? V Lesnini najdete tudi “ročni fen”, s katerim boste najbolj učinkovito razpihali žerjavico in razplamteli ogenj.
Pri tem pa je zelo pomembno, da oglje enakomerno tli, ne preveč in ne premalo. Če bo temperatura previsoka, se bo zunanjost preveč zapekla in se bo tako naredila trda skorja, notranjost pa bo še preveč surova. Priporočljivo je, da zato na začetku peke na rešetke naložite večje in debelejše kose mesa, ko se temperatura zniža, pa naložite še tanjše, če želite, da bodo pečeni isti čas. Sicer pa je priporočljivo mesto sprva močneje peči na sredini žara, na koncu pa ga preložimo na rob, kjer je temperatura nižja.
Več izdelkov na meganakupek.si
Še nimate računa?
Ustvari račun