6 nasvetov za odstranjevanje trdovratnih madežev
null
Meso, zelenjava, ribe in druge morske dobrote, pice, pogače in še kaj. Veste, kaj vse lahko pečete na žaru? Marsikaj. Seznanite se z nekaj preprostimi nasveti za peko.
Žari so na voljo v različnih velikostih. V večjih lahko pečete večje kose pečenke, pa tudi celega piščanca ali po več celih piščancev hkrati. Če ima žar pokrov, je temperatura žara med peko zelo visoka, meso pa se peče enakomerno z vseh strani.
Piščanca natrite z grobo soljo, dodajte malo popra, mlete paprike, česna in oljčnega olja, belega vina in limonin sok. Marinirajte ga vsaj 4 ure.
Na žar lahko položite kar celega piščanca. Čas peke je odvisen od njegove velikosti. 1 kg težak piščanec se peče od 20 do 25 minut. Ko je skorja hrustljava in vam po preizkusu z iglo na njej ne ostane nič krvi, je piščanec pečen.
T-bone, florentinec, rostbeef so besede, ob katerih bodo mojstri za žar gotovo zastrigli z ušesi. Dobro uležane zrezke je priporočljivo še nekaj časa marinirati.
Govedina se odlično marinira v mešanici oljčnega olja in belega vina. Dodamo grobo sol, poper, limonin sok, rožmarin in timijan in pustimo pokrito preko noči v hladilniku.
Čas peke zrezkov je odvisen od vrste in kakovosti mesa. T-bone zrezke se peče običajno 7 – 8 minut na vsaki strani (odvisno od teže oz. izbire: krvavo, srednje pečeno ali zapečeno).
Meso na žaru lahko pečemo tudi s t.i. »dimljenjem«, kjer meso zaradi dima in dodanih začimb dobi posebno, značilno dimljeno aromo. Pri dimljenju uporabljamo posebne pelete ali sekance, ki dajo mesu aromo.
Na žaru lahko pečete praktično vse, kar vam okus poželi. Izberite svoj kos zelenjave, ga posolite, poprajte in dodajte svoje najljubše začimbe.
Pečete lahko zelenjavo vseh vrst. Mi smo pekli jajčevce, bučke, čebulo, šparglje in šampinjone, polnjene s sirom (gorgonzola, cammembert, roquefort, brie, …). Naslednjič pa si bomo morda privoščili gomolje zelene, kolerabe, korenja, koromača, … Zelenjava je ponavadi pečena dokaj hitro, tudi če je ne režete na kose.
Če je žar zaprt s pokrovom in se hrana v posodi peče z vseh strani, lahko jedi pečemo tudi na način »pod peko« ali »izpod peke«. Hobotnico s krompirjem in veliko zelenjave, na primer. Še naslednji dan si boste oblizovali prste.
Trik je v sveži hobotnici. In okusni marinadi, zaradi katere bo med peko daleč naokoli dišalo po limoni in drugih mediteranskih sestavinah: oljčnem olju, rožmarinu, …
Hobotnico, krompir in zelenjavo naložite v keramično posodo in jo postavite na žar. Ta način peke prihaja iz hrvaške, srbske, dalmatinske in črnogorske kulture, kjer so hrano v posodi običajno pokrili s pločevinastim pokrovom in pekli na odprtem ognjišču. V nekaterih primerih pa so hrano celo obdali s svežo glino in potem spekli.
Na žaru lahko spečete tudi pico, burek, kruh ali pogačo. V pogačo lahko dodate marsikaj in sestavine kombinirate po svojem okusu. Poskusite recimo s porom in pehtranom. Zmešate ju z jajcem, skuto, začimbami, soljo in poprom. Maso vlijete v posodo in pogačo pečete na t.i. “pica-plošči” v pokritem žaru pri približno 170 °C med 20 do 25 min.
V resnici lahko v pogačo dodate skoraj karkoli, še najbolje bo, če uporabite sezonsko zelenjavo ali sadje.
Postrezite si s kozarcem vina in dober tek!
Več o različnih načinih peke na žaru si lahko preberete tudi v intervjuju z mojstrom za žare.
Več izdelkov na meganakupek.si
Še nimate računa?
Ustvari račun